Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi ofertami.
Lista wpisów
Lista wpisów

Bezpieczeństwo w kuchni i podczas grillowania w czasie długiego czerwcowego weekendu

07.06.2023
#DEZYNFEKCJA GRILL PRAWDZIWADEZYNFEKCJA GOTOWANIE

Długi weekend sprzyja spotkaniom rodzinnym i w gronie przyjaciół. Mamy więcej czasu na kuchenne eksperymenty – ale czy pamiętamy o niewidocznych dla gołego oka patogenach? Zadbajmy o to, abyśmy ten czas spędzali w przestrzeni wolnej od zarazków. Jak to zrobić? Mamy na to sprawdzone patenty.

  1. Kuchenne tekstylia

Gąbki, zmywaki, ściereczki – to idealne środowisko dla bakterii. W wilgotnych na ogół zmywakach mogą rozmnażać się liczne mikroorganizmy. Dlatego bardzo ważne jest, aby je regularnie prać lub wymieniać. Ta sama zasada dotyczy także innych tekstyliów kuchennych. Zastosuj ten prosty tip: Amerykańska agencja Centres for Disease Control and Prevention doradza, aby codziennie pod koniec dnia wkładać zmywaki do mikrofalówki na 30 sekund lub umyć je wraz z naczyniami w zmywarce. Dzięki temu można wyeliminować mikroorganizmy bytujące na gąbce.

  1. Ogranicz rozprzestrzenianie się zarazków

W kuchni będzie bezpieczniej jeśli zastosujesz proste zasady dotyczące rozsądnego podziału.

W tym celu warto mieć osobne ręczniki do rąk, blatów, naczyń i produktów spożywczych. Dzięki temu zarazków przyniesionych do domu na dłoniach nie przeniesiemy na czyste sztućce czy świeżo umyte owoce.

  1. Czyste dłonie – samo mycie nie wystarczy

Bezwzględnie należy pamięć o tym, aby nasze ręce były zawsze czyste. Należy umyć dokładnie dłonie po każdorazowym dotknięciu surowego mięsa, zwłaszcza drobiu, a także jaj, gąbki do naczyń czy pokrywy kosza na śmieci. Samo mycie jednak nie wystarczy. Aby pozbyć się wszystkich wirusów i bakterii nie wolno zapominać o dezynfekcji dłoni odpowiednim preparatem MEDISEPT Żel do dezynfekcji rąk 100ml Papaya 

  1. Po nitce do kłębka

Uchwyty do szafek, szuflad czy klamki – tych elementów w kuchni dotykamy prawie co chwilę – ale czy pamiętamy o tym, aby je zdezynfekować? Musimy wziąć pod uwagę fakt, że to na nich zbierają się zarazki przenoszone na dłoniach. Należy uwzględniać te miejsca przy każdych porządkach! Tutaj możemy z powodzeniem zastosować MEDISEPT Spray do dezynfekcji powierzchni 500ml Papaya.

  1. Powierzchnie kuchenne

Każdy szanujący się kucharz wie, że deski do krojenia mięsa nie używa się do krojenia warzyw czy pieczywa. Tutaj bezwzględnie należy przestrzegać tej zasady jeśli chcemy ograniczyć rozprzestrzenianie się drobnoustrojów w naszej kuchni. Aby nasze gotowanie było bezpiecznie postarajmy się o oddzielne deski do krojenia.

Blat kuchenny. To na nim ląduje wszystko. Zakupy. Telefony. Paragony. Czasami  nawet pilot do telewizora, na którym w naszym domy jest najwięcej zarazków. Aby jak najlepiej dbać o higienę blatu kuchennego, powinno się dezynfekować go specjalnymi preparatami bezpiecznymi do stasowania w kontakcie z żywnością. Nadają się one do dezynfekcji desek do krojenia, noży i innych akcesoriów kuchennych. MEDISEPT Płyn do dezynfekcji powierzchni 100ml Neutral – spray o neutralnym zapachu znajdziesz w naszym sklepi internetowym pod adresem dezynfekcja.pl.  

               

  1. Z miłości do grillowania

Przed nami długi czerwcowy weekend. Każdy już czeka z niecierpliwością na spotkanie w gronie przyjaciół i najbliższych oraz odpalenie przydomowego grilla. Zanim jednak oddamy się grillowym degustacjom pamiętajmy o tym, aby i tutaj zadbać o czystość. W tym miejscu idealnie sprawdzi się produkt MEDICLEAN 530 Grill – na przypalenia w kuchni i super do czyszczenia przypalonego grilla i np. szyb kominkowych.

Jeśli zaś nie masz w planach gotowania w najbliższy weekend, zawsze możesz skorzystać z cateringu. Sprawdź, ile Twój dostawca wie o bezpieczeństwie w profesjonalnej kuchni. Więcej informacji o produktach dla gastronomii znajdziesz w zakładce HoReCa na www.medisept.pl.

Najniższa cena towaru, jaka obowiązywała w okresie 30 dni przed wprowadzeniem obniżki